Så går ett tidigt ultraljud till

Att genomföra ett ultraljud är en viktig del för medicinsk diagnostik. Det ger möjlighet att se foster, organ och andra kroppsliga strukturer i realtid. Ett tidigt ultraljud är det första som en gravid kvinna genomför och som vanligtvis sker mellan vecka 7-12. I denna blogg kommer vi att gå igenom vad du kan förvänta dig av ett tidigt ultraljud – allt från förberedelserna till utförandet och vad som händer därefter.

Förberedelser för ett tidigt ultraljud

Innan du går på ditt tidiga ultraljud måste du dricka cirka två till fyra glas vatten. Detta gör att blåsan blir full, vilket hjälper till att hålla livmodern i rätt position för att kunna se fostret bättre under ultraljudet. Var noga med att vara redo för ditt ultraljud på den tid som din läkare eller sjukhus har bokat in. Förseningar kan leda till att du måste dricka mer vatten eller till och med behöva boka om tiden helt och hållet.

Utförande av ultraljud

Ett ultraljud utförs av en specialist inom medicinsk diagnostik som är tränad i att använda ultraljudstekniken. Du kommer att få ligga på sängen och området kring livmodern kommer att smörjas in med en gele. Ultraljudsproben placeras mot huden på buken för att skapa en bild på en skärm. Proben rör sig över området för att skapa bilder från olika vinklar. Med ultraljudet kan man mäta embryoets hjärtljud, se hur många fostret är, och bedöma hur väl fostret och livmodern utvecklas.

Vad händer efter ultraljudet?

Vanligtvis tar det cirka 30 minuter att utföra ett tidigt ultraljud. När ultraljudet är klart kommer läkaren att berätta för dig vad som sågs under undersökningen. Om du inte redan har fått det kommer du att få en kopia av den ultraljudsbilden. Läkaren kommer också att kontrollera din graviditet för att säkerställa att allt mår bra. Därefter kan du gå tillbaka till dina dagliga rutiner som vanligt.

Risker med ultraljud

Generellt är graviditets ultraljud säkra men det finns alltid en liten risk med medicinska undersökningar. Det finns dock inga kända allvarliga risker med att genomföra ultraljud under graviditeten. Gravida kvinnor bör dock vara medvetna om att ultraljudsvågor kan påverka fostret på så sätt att temperaturen i vävnaderna kan höjas mycket lite. Men detta anses vara obetydligt för människor.

En ultraljudsundersökning är en mycket viktig och tillförlitlig del av medicinsk diagnostik. Tidigt ultraljud kan ge dig många värdefulla detaljer om fostrets utveckling och livmoderns tillstånd. Detta gör att läkare kan ta lämpliga åtgärder i tid om det behövs. Så, om du har planerat ett tidigt ultraljud i din graviditet, behöver du inte oroa dig, det är en säker och positiv upplevelse. Om du har några ytterligare frågor om hur ett ultraljud går till bör du alltid rådgöra med din läkare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *