Hur vattenskärning effektivt kan ersätta laserskärning

Bilden visar en stor CNC maskin för serietillverkning. Med abrasiv vattenskärning får du i många fall en mer oförstörande bearbetning än vid laserskärning som kan kräva både brotschning och gradning.

Visste du att en abrasiv vattenskärning många gånger effektivt kan ersätta laserskärning. Vid produktion som exempelvis mikroskärning och finecut. Då kan oförstörande vattenskärning effektivt ersätta laserskärning för att slippa brotschning och gradning.

Med rätt leverantör kan du också utföra allt från kantpressning till gradning och broschering om du skulle behöva detta. Abrasiv vattenskärning är dock ett väldigt bra alternativ till laserskärning.

Detta kan således många gånger faktiskt minskar kraven på efterbehandling som exempelvis brotschning och gradning. Vid tillverkning av olika delar kan detta spara både på material samt även kostnader för efterbehandling, som kan ske i tillverkningsprocessen.

Vattenstråleskärning är effektivt vid serietillverkning

Vattenstråleskärning är en process som använder en högtrycksström av vatten för att skära genom material. Vattnet tvingas genom en liten öppning med extremt högt tryck. Detta skapar en vattenstråle som är tillräckligt kraftfull för att skära genom metall, sten, glas och andra material.

Vattenstråleskärning har blivit allt populärare under de senaste åren som ett alternativ till traditionella metoder som laserskärning och plasmaskärning.

Det finns flera fördelar med vattenstråleskärning jämfört med andra tillverkningsmetoder:

  • Vattenstråleskärning ger inte upphov till värmepåverkade zoner (HAZ), vilket innebär att det inte finns någon risk för att materialet som skärs blir skevt eller förvrängt. Detta beror på att vattenskärning endast använder kallt vatten.
  • Abrasiv vattenskärning användas på en mängd olika material, inklusive metaller (stål, aluminium, mässing), sten (granit, marmor), glas, plast (akryl, polykarbonat) och kompositer (glasfiber, kolfiber).
  • Abrasiv vattenstråleskärning ger upphov till mycket lite buller jämfört med andra metoder som laser- eller plasmaskärning.
  • Det produceras mycket lite damm eller skräp vid abrasiv vattenskärning, vilket gör det till en mycket renare process än många andra tillverkningsmetoder.
  • Vattenstråleskärning är i merpart helt datorstyrda, vilket innebär att de kan producera mycket exakta och intrikata skärningar.
  • Vattenstråleskärning kräver relativt lite underhåll och har en lång livslängd.
  • Abrasiv vattenstråleskärning kan användas för både småskaliga projekt och storskaliga industriella tillämpningar.

Om du letar efter ett precisionssnitt på en mängd olika material med liten värmeförvrängning eller skada på det material som skärs kan vattenstrålning vara lösningen för dig.

Vattenstrålning erbjuder även många fördelar jämfört med traditionella metoder som laser- eller plasmaskärning. Därför har detta blivit ett populärt val för såväl tillverkare som bearbetningsföretag.

När du väljer ett vattenstråleskärning för ditt företag är det viktigt att samarbeta med en välrenommerad leverantör som kan förse dig med utrustning och tjänster av bästa kvalitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *