Jämförelse av vassleisolat och koncentrat: För- och nackdelar

Proteinpulver, drycker och barer är några av de mest populära kosttillskotten på marknaden. En av de vanligaste typerna av protein som används i dessa produkter är vassle, som kommer från mejerikällor. Men visste du att det finns två olika former av vassleprotein? Låt oss ta en titt på vassleisolat och vasslekoncentrat för att ta reda på vilken som är bäst för dina behov.

Vad är vassleprotein?

Vassleprotein är en typ av mjölkbaserat proteinpulver som kan tillsättas i smoothies, shakes eller andra recept. Det används ofta av idrottare och kroppsbyggare som en del av deras träningsprogram. Vassle består av globuliner, albumin och laktoferrin; det innehåller också essentiella aminosyror som cystein, leucin och lysin.

Isolat vs koncentrat – vad är skillnaden?

Den största skillnaden mellan isolat och koncentrat är mängden laktos (mjölksocker) som de innehåller. Vassleisolat har nästan all laktos avlägsnats under bearbetningen, medan vasslekoncentrat behåller en liten mängd. Därför tolereras vassleisolat i allmänhet bättre av personer som är känsliga för laktos eller har allergier mot mejeriprodukter.

När det gäller näringsvärde innehåller båda typerna nästan identiska mängder protein – cirka 80-90 % per portion – men isolat har vanligtvis något högre nivåer av bioaktiva peptider. Eftersom det bearbetas mer omfattande än koncentratet tenderar det dessutom att innehålla färre kolhydrater och fett per portion – ett plus om du försöker minska kalorierna eller följa en lågkolhydratkost. Detta innebär dock också att den kan ha något mindre smak än koncentrat eftersom vissa smakföreningar kan gå förlorade under bearbetningen.

När du väljer mellan vassleisolat och koncentrat för dina näringsbehov finns det flera faktorer att ta hänsyn till, bland annat laktosnivåerna i varje produkt samt deras respektive näringsvärden. Om du letar efter något med färre kolhydrater och fett men som fortfarande innehåller höga nivåer av essentiella aminosyror kan ett isolat vara ett bättre val för dig; men om du inte har något emot extra kolhydrater eller fett kan ett koncentrat vara mer meningsfullt beroende på dina kostpreferenser. I slutändan handlar det om personliga preferenser så experimentera med båda tills du hittar det som fungerar bäst för dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *