Sportlovsveckan – Tänk på att du har rätt till semester

I Sverige har vi lagar som reglerar när och hur mycket ledighet du ska ta. Det är viktigt att du förstår dessa lagar för att förstå exakt den semester du har rätt till. Denna artikel syftar på att du som arbetstagare ska ha koll på vilka rättigheter som gäller kring semester.

Semesterlagen är den lag som bestämmer om inga andra regler finns på din arbetsplats. Värt att notera är att regler som tillämpas på din arbetsplats aldrig får vara sämre än semesterlagen. Med det sagt så har du alltid rätt till minst 25 dagar semester per år och du har rätt att ta ut fyra veckor ledighet i rad under sommaren. En semesterdag räknas som lön och du ska därför få den lön som du har vanligtvis.

Semesterlagen gäller dock endast för dig som har haft en fastanställning längre än 6 månader, vid en tillfällig anställning som vikariat eller sommarjobb så har man ingen rätt till semester utan då får man semesterersättning. Du har även rätt till ersättning då du avslutar en anställning och ännu inte hunnit ta ut semesterdagar. Detta eftersom att semesterdagarna är intjänade och är ingenting som ska förloras om du avslutar din anställning.

Om din arbetsgivare påstår att något annat än semesterlagen inte gäller och försöker komma undan med att ge dig mindre semester än vad du ska ha så bör du kontakta RiVe. De är experter på arbetsrätt och har stenkoll på vilka regler och lagar som gäller. Om du har en tvist med din arbetsgivare men inte kan lösa problemet rekommenderar vi alltid att du kontaktar RiVe Juridiska Byrå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *