Ergonomi genom tiderna

Att ha en bra ergonomi på arbetsplatsen är otroligt vikgit oavsett om du jobbar på ett kontor eller i en fabrik. För med dålig ergonomi utsätter du din kropp för onödiga eventuella skador. Men med något så enkelt som att stå på en ergonomisk matta kan förebygga en mängd olika skador.

I korthet är ergonomi studiet av hur människor interagerar med sin omgivning, med särskild inriktning på hur man kan optimera denna interaktion för att minska påfrestningar och öka produktiviteten. Detta studieområde har gett upphov till några av de viktigaste verktygen och tekniken som vi använder i vårt dagliga liv, från kontorsstolar och datortangentbord till ståmattor och justerbara skrivbord.

Ordet ”ergonomi” myntades först i början av 1900-talet av den polske psykologen Wojciech Jastrzebowski. Rötterna till denna vetenskapsgren går dock mycket längre tillbaka. En av de tidigaste kända studierna om ergonomi utfördes av Leonardo da Vinci som i sina anteckningar från 1485 gjorde detaljerade observationer om människans fysiologi och hur den hängde samman med arbetseffektiviteten.

Under de följande århundradena genomfördes sporadiska studier om ergonomi här och där, men det var inte förrän i början av 1900-talet som ergonomin började få fotfäste som en formell vetenskap. År 1911 genomförde brittiska fysiologer en studie på fabriksarbetare som visade att dålig belysning och ventilation ledde till ökad sjukfrånvaro på grund av arbetarnas trötthet. Denna studie bidrog till att bana väg för förbättrade arbetsförhållanden i fabriker runt om i världen och lade grunden för framtida ergonomisk forskning.

Numera är ergonomi allmänt erkänt som en viktig komponent i stora och små arbetsområden. Från skollokaler till fabriker och allt däremellan finns det en ökande medvetenhet om hur viktigt det är att optimera vår arbetsmiljö för att minska påfrestningar och öka produktiviteten. Och även om ergonomiska lösningar till en början främst var inriktade på industriella tillämpningar finns det idag ett ständigt växande utbud av ergonomiska produkter som även kan användas på kontor.

Justerbara skrivbord som gör att du kan ändra din arbetshöjd under dagen, bekväma stolar med lämpligt stöd för ländryggen, ståmattor som hjälper till att minska tröttheten om du måste stå länge, stativ för bärbara datorer som hjälper till att placera skärmen i ögonhöjd, datortangentbord med inbyggda handledsstöd och möss med konturerade former som ligger bra i handen.

Hos Rosén Innovation hittar du ett stort utbud av ståmattor för flera olika branscher. De har även en stor mängd andra produkter som pallbockar och entremattor. Alla deras produkter håller samma höga kvalitet vilket gör dem till det självklara valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *